15 Ocak 2012 Pazar


Amatör Denizci Belgesi Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları


01. ADB nedir, neye yarar?

ADB, “Amatör Denizci Belgesi”nin kısaltmasıdır. Kişilerin denizde spor ve gezi amacıyla boyu 24 metreye kadar özel tekneleri kullanabilmek için sahip olmaları gereken bir belgedir.

02. ADB almak için ne yapmalıyım?

ADB almak için sınava girmeniz gerekir. Sınavlar ADF ( Amatör Denizcilik Federasyonu) tarafından yapılmaktadır, yeterli bilgi ADF’nin www.adf.org.tr adresli web sitesinde vardır.

03. ADB alabilmek için kaç yaşında olmak gerekir?

ADB alabilmek için adayın 14 yaşını tamamlamış olması gerekir. Aday, sınava velisi/vasisi tarafından örneğine uygun düzenlenmiş noter onaylı “muvafakatname” ile girer. Yaşı 14–18 arasında olan kişi, ADB ile boyu 7 metreden kısa, sürati saate 7 deniz mili/ saatten (knot) az tekneleri kullanabilir.

04. ADB ile hangi tekneleri kullanabilirim?

Motor beygir gücü (BG) 10 ve daha fazla olan, boyu 24 metreye kadar özel tekneleri ve turizm mevzuatı uyarınca belgelendirilmiş, ticari faaliyette bulunmaksızın gezi ve sportif amaçlı olarak mürettebatsız (bare-boat) kiralanan ticari yatları kiracı sıfatıyla kullanabilirsiniz. Motor beygir gücü (BG) 10’dan az olan özel tekneleri kullanmak için ADB gerekmez.

05. ADB ile yolcu motoru veya avlanma ruhsatlı balıkçı teknesi kullanabilir miyim?

ADB ile ticaret amacıyla çalışan/çalıştırılan tekne kullanılamaz. Yolcu motoru ve avlanma ruhsatlı balıkçı teknesi ticaret amacıyla kullanılan teknelerdir; bunları kullanabilmek için uygun “Gemiadamı Yeterlik Belgesi” sahibi olmanız gerekir.

06. ADB sınavları ne zaman ve nerede yapılmaktadır?

ADB yazılı sınavları yılda 4 kez, Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında ADF web sitesinden duyurulan merkezlerde yapılmaktadır.

ADB Sınavları ayrıca yine ADF web sitesinden duyurulan merkezlerde sık aralıklarla çevrimiçi (bilgisayarda) ve sürekli de yapılmaktadır. Süreklilik, başvuru adedine bağlı olarak ve yukarıda sayılan aylara bağlı kalınmaksızın daha sık aralıkları ifade eder.

07. ADB sınavlarını düzenleyen mevzuatı nereden bulabilirim?

Sınavları düzenleyen mevzuatı ADF web sitesinden veya T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığının web sitesinden bulabilirsiniz. İlgili mevzuat “Özel teknelerin donatımı ve kullanacak kişilerin yeterlikleri hakkında yönetmelik” dir.

08. ADB ile çalışabilir miyim?

Çalışamazsınız. ADB bir "Gemiadamı Yeterlik Belgesi" değildir. Denizde çalışmak için yapacağınız işe uygun bir Gemiadamı Yeterlik Belgesi sahibi olmanız gerekir.

09. ADB ne süreyle geçerlidir?

ADB süresizdir. Ancak İdare, sağlık durumlarından kuşku duyulan ya da hasta oldukları bildirilen amatör denizcilerden, sağlık durumlarının tekne kullanmalarına engel olup olmadığının belirlenmesi amacıyla sağlık yoklamalarının yenilenmesini her zaman isteyebilir.

10. Yeni tip ADB nedir?

Yeni tip ADB, kullanımı kolaylaştırmak için tasarlanmış kredi kartı boyutlarında olan ADB’dir. Sınavı başaranlara bu belge verilmektedir.

11. Eski tip ADB yeni tip ADB ile değiştirilebilir mi?

Değiştirilebilir. ADF web sitesinin ana sayfasında bulacağınız BELGE YENİLEME kutusunu tıklayınız ve orada yazıldığı şekilde hareket ediniz.

12. ADB alırken veya yenilerken nereye ne kadar harç ödenir?

ADB, yasa gereğince harca tabidir. Harç tutarı 2012 yılı için 18,95 TL olarak saptanmıştır, e-devlet uygulaması içinde internetten Vergi Dairesine ödenir. Ödeme şekliyle ilgili bilgi www.adf.org.tr adresli web sitesinde vardır. Harç tutarı her yıl yeniden saptanır.

13. Çevrimiçi ne demektir?

Çevrimiçi, internet ortamında online erişimi ifade eder.

14. Çevrimiçi sınav nerede ve nasıl yapılmaktadır?

Çevrimiçi sınav birçok sınav yerinde yapılmaktadır. ADF web sitesini takip ediniz. Sınav başvurusu onaylanan adaylar sınav yerine ait randevu takvimindeki günlerde sınav saatini kendileri seçerler ve sınava bilgisayar ortamında girerler. ADB sınavına giren her adaya internet aracılığıyla en az 50 soru yöneltilir ve bunları 60 dakikada cevaplamaları istenir. Sınavda da başarı notu 100 üzerinden 60 puandır.

15. Çevrimiçi başvuru için ne yapmalıyım?

ADF web sitesinde yayımlanan yöntemi izleyiniz.

16. Çevrimiçi başvurumu tamamlayamadım, resim indirmesini bilmiyorum, ne yapmalıyım?

Lütfen en yakınızdaki ADF üyesi bir kulübe başvurunuz. ADF üyesi kulüplerin adreslerine ADF web sitesinin “Üyelerimiz” menüsünden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Başvuru ve İşlemler menüsü içinde kolaylıkla kullanabileceğiniz bir program da kullanımınıza sunulmaktadır.

17. ADB sınav ücreti ne kadardır?

Girilecek her ADB sınavı, KDV dâhil 100 TL “sınav ücreti” ne tabidir.

18. Sınava girerken yanımda neler bulundurmalıyım?

Sınava gelirken TC kimlik numaranızın olduğu geçerli bir kimlik kartı ve sağlık raporunuzun aslını yanınızda getiriniz. Sınav yetkilisi sınavdan önce kimliğinizi kontrol edecek ve sağlık raporunuzu teslim alacaktır. Sınav sayfanıza girebilmeniz için kullanıcı adı ve şifreniz gerekmektedir, unutmayınız. Herhangi bir sınav araç, gereci getirmenize gerek yoktur, gereksinim duyacağınız bütün araç ve gereçler sınav masasında bulunmaktadır.

19. Sınav sonuçları ne zaman açıklanır?

Sınav sonuçları sınava girenlerin sınavı bitirmeleri ve seansın kapatılmasından hemen sonra  açıklanır.

20. Sınavı başardığımda ne yapmalıyım?

Sınavı başardığınızda aşağıdaki belgeleri sınav yetkilisine teslim ediniz. (Sınavı kazanacağınızdan eminseniz, belgeleri yanınızda getirebilir, sonucun ilan edilmesinden hemen sonra sınav yetkilisine teslim edebilirsiniz.)

1. Nüfus cüzdanı fotokopisi (Onaylı-Kurum onaylayabilir)

2. Sınav Başvuru Formu(Islak imzalı)

3. Sağlık Raporunun aslı (sınava girmeden önce teslim edilmiş olacaktır.)

4. Belge harcı (Belge harçlarının nasıl yatırılacağı hakkında bilgi edinmek için, linki tıklayınız. http://www.adf.org.tr/guncel/25-adb-ve-kmt-belge-harclari-nasil-yatirilacak.html )

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa