28 Ocak 2012 Cumartesi

Gemiadamlarına Öğütler- U.Y. B.Müh. R.Halit GÜRDENİZ hocamızın anısına , kendisinin ders notlarından alınarak yayınlanmıştır. ( Dz. Yüksek Okulu – Liderlik ve Protokol Öğretim Elemanı- 1983-1987)

Gemiadamlarına Öğütler

U.Y. B.Müh. R.Halit GÜRDENİZ hocamızın anısına , kendisinin ders notlarından alınarak yayınlanmıştır. ( Dz. Yüksek Okulu – Liderlik ve Protokol Dersi Öğretim Elemanı- 1983-1987)

Şanlı sancağımızı dünya denizlerinde şerefle gezdirecek kadar kutsal bir görevin sahipleri olan siz değerli denizciler,

Yüce milletimizin ister kamu (devlet) ister özel ( armatör) kesimini teşkil eden sizler her biri milli servetimizin birer sembolü olan canı, malı ve tümü ile sizlerin asil şahsiyetlerinize emanet edilen gemilerimizin tonajları ne olursa olsun ve içinde bulunanlarla kader birliği yaptığınız o mukaddes teknede hangi görevde bulunursanız bulunun, haklı gurur duymanızın sevincini sizleri içtenlikle kutlayarak paylaşmakta müstesna bir şeref duyduğumu bilhassa belirtmek isterim.

Gemi hiyerarşisine göre, zabitan ve mürettebatı teşkil eden ve gemi adamı olarak isimlendirilen siz değerli meslektaşlarım,

1)Tayin olduğunuz gemiye giderken üniformanızla saç, sakal durumunuz dahil, şapkanızın kokartından,üniforma düğmelerine, ay yıldızına kadar giyiminizin hakkını vererek gidiniz,

2)Gemide derhal nöbetçi zabitini görüp kendinizi rapor ediniz,

3)Size gösterilen kamaraya yerleştikten sonra, nöbetçi zabit tarafından gemi kaptanı ve baş mühendisi/ baş makinisti ile tanıştırılmak üzere gereğince hareket ediniz. Diğer üst ve astlarınız gemide ise onlarla da tanışınız.Tanışma küçükten büyüğe doğrudur. Rütbece küçük olan büyüğünün yanına giderek kendini takdim eder.

4)Gemideki ast ve üstleriniz ile saygı ve sevgi çerçevesi içinde daima mesafeli olunuz,

5)İlk günlerde gerek büyük gerekse küçükleriniz hakkınızda fikirler edinmek isterler. Eğer onlarda fena iz bırakırsanız, bütün hayatınızda bu “kötü tanımı” taşırsınız. Onun için amirlerinizle samimi olmaya çalışmayınız. Münakaşalara girmekten kaçınınız. Büyükler için söz söylemeye hatta onları tenkit etmeye heves etmeyiniz.

6)Yemek saatlerinde geç kalmamaya ve sofraya üstlerinizden önce gelmeye dikkat ediniz.

7)Her zaman olduğu gibi bilhassa ilk günlerde üstlerinizin gözleri daima sizlerin üzerindedir. Onun için büyük bir arzu ve şevk ile işe başlayıp az zamanda tüm görevinizi ne kadar çabuk öğrenir ve gemi hayatını ne kadar çabuk kavrarsanız, görevinizde o kadar başarılı olursunuz.

8)Geminizin tüm ünitelerini ( makine, güverte , kamara) çok iyi tanıyınız. Bilhassa görev yaptığınız bölümdeki cihazları, dokümanları kullanmasını, bakım ve tutumunu yapmasını ve yaptırmasını çok iyi biliniz. Aksi halde bir yardıma ihtiyacınız olursa, denizde size sizden başka yardımcı bulamayacaksınız.

9)İşbaşı elbiselerinizi giyip gemiyi pruvadan, pupaya kadar dolaşmaya üşenmeyiniz. Kıdemli bir arkadaşınızla gezmek sizin için daha faydalı olur. Geminizi öğrendikten sonra ödevinize başlayabilirsiniz. Burada şunu hatırlatmak lazımdır: “gemisini tanımamış bir denizci işlerinde muvaffak olamaz”.

10)Vardiyanıza gereken önemi veriniz ve kutsiyetine gereken saygıyı gösteriniz.

11)Vardiyalara 15 dakika evvel gidiniz, görevle ilgili her şeyi sorunuz.

12)Hiçbir zaman şahsiyetinizden feragat etmeyiniz ve görevinizin yüceliğini göz önüne alarak hareket ediniz.

13)Beşeri münasebette bulunduğunuz şahıslar ile özellikle personelinize isimleri ile hitap ediniz.

14)Resmi ve özel tüm ilişkileriniz için şahsi dosya tutunuz.

15)Güzel bir deftere sahip olarak topladığınız malumatı, gittiğiniz herhangi gemi ve limanları deftere kaydediniz. Böyle bir defter gelecekte sizin için çok faydalı olacak ve hatta genel bilginizin çoğalmasına yardım edecektir.

16)Gemi ve filo içinde problem olabilecek hareketlerden mutlak kaçınınız.

17)Gemi vasıtalarında ( servis motorbotları ) hareketlerinize dikkat ediniz.

18)Astlarınıza verdiğiniz görevin yapılıp yapılmadığını mutlaka kontrol ediniz.

19)Görev yaptığınız kişilerin özgeçmişleri görev anında ve dışında sizi etkilemeli, kişilerin haklarına saygı gösteriniz ve onların haklarını koruyunuz.

20)Personelinizin yetiştiği kaynak ve okulları ile muhitlerini katiyen bir ayrımcılık konusu yapmayınız, yaptırmayınız. Zira o personel aynı zamanda sizin de içinde bulunduğunuz geminin yürümesine sebep olduğu gibi Türk Deniz Politikasının tamamlayıcı bireyleri olduğunu asla unutmayınız.

21)Daima soğukkanlı olunuz. Olağanüstü durumlarda hareketlerinizi kontrol ediniz. Her zaman için geminizin ve personelinizin kaderine ilişkin karar verme durumuyla karşılaşabileceğinizi hatırlarınızdan uzak tutmayınız.

22)Kanunlara, hukuka, deniz örf ve adetlerine asla karşı gelmeyiniz. Politik tartışmalardan kesinlikle kaçınınız. Güncel olayları bilinçli olarak izleyiniz. Her geçen gün bilgi ve görgünüzü arttırarak genel kültürünüzü genişletiniz.

23)En iyi saygı ve hürmetin ( bilgi+ilgi+sevgi) ile kurulabileceğini belirtmek isterim. Yakınlarınızı, toplumu ve işinizi daima seviniz.

24)Her türlü evrakı okumadan imza etmeyiniz ve şifahi bilgi aktarmalarında daima temkinli ve saygılı hareket ediniz.

25)Muhtelif kaynaklar ve muhataplarınızın size yaptığı maddi manevi iltifatın, samimiyetten doğup doğmadığına kendi süzgecinizden geçiriniz. Çok defa bazı iltifat ve lütuflar, bilahare istenecek fedakarlığın peşin ücreti olduğunu unutmayınız.

26)Görevinizin yüceliğini göz önüne alarak şahsiyet sahibi olunuz.

27)Ast ve üstlerinizle olan münasebetlerinizde karşılıklı sevgi ve saygınlığı daima muhafaza ediniz,onlara yakın olun fakat asla laubali olmayınız.

28)Gittiğiniz gemi ve görev alacağınız yerlere ait genel bilgiyi kapsayan yönetmelik ve emirlerle ilgili tüm kitap ve neşriyatı dikkatlice okuyunuz.

29)Görev aldığınız işletmeler nezdinde yürütülen işlemlere ait tüm formaliteyi ( mali, idari, ticari) en kısa zamanda bellemeye gayret gösteriniz.

30)Beşeri ilişkilerinizdeki tüm sosyal davranışlarınızda nezaket kurallarına azami özen gösteriniz.

31)Yukarıda da belirttiğim üzere görev alacağınız gemiler hepinizin müşterek malıdır. Onların uzun ömürlü olması ve söz konusu varlığın titizlikle korunması için, bakım/ tutum ve onarımı ile demirbaş ve müstehlik malzemesinin kullanılması hususunda gereken özeni gösteriniz.

32)Gemilerimiz her gittiği limanda ülkemizi temsil ettiğinden geminin iç ve dış görünüşü, içindekilerin kılık kıyafet ve davranışları, her yönü ile bir kıymet ifade etmektedir. Gemiler güzel yurdumuzun gezici vitrinidir. Bu itibarla, bilhassa kamaralarımız, tuvaletlerimiz, yemek mahallerimiz ve tüm müşterek yerlerinizi şahsınız ve memleketimizin manevi şahsiyetine yaraşır bir düzeyde olmasına mutla itina ediniz.

33)Boş zamanlarınızı lisan bilginizi özellikle İngilizce lisanını takviye ve sporun her çeşidi ile uğraşarak değerlendiriniz.

34)Her çeşit içki içmesini ve masa oyunu oynamasını biliniz, fakat asla alışkanlık haline getirmeyiniz. Parasal oyunlardan katiyetle kaçınınız, özellikle satranç oynamanızdaki faydaları takdirlerinize bırakıyorum.

35)Güzel sanatlar arasında müzik, resim, folklor ve dans çalışmalarınızdan genel kültürünüzün inkişafına yararlı yönleri çoktur.

36)Hanım arkadaşlarınızın seçiminde çok dikkatli olunuz. Eşinizle çocuklarınıza daima anlayışlı ve nazik hareketlerde bulununuz. Çünkü aile topluluğundaki kuracağınız müşterek hayatınızdaki ahenk ve huzurun sizin gerek mesleki yükselmenizde gerekse sosyal yaşantınızda başlıca faktörler olduğunu asla unutmayınız.

37)Yaşantınız boyunca olduğunuz gibi görünün, göründüğünüz gibi olunuz.Çevrenize güven veriniz. Yapamayacağınız konularda vaatte bulunmayınız.

38) Meslek sevginizden asla şüphem yoktur. Bu mesleğe hizmet eden her kademedeki tüm görevlileri mutlak içtenlikle seviniz, sayınız ve dost olunuz. Deniz hayatı ve tecrübeleri sizden eski olanların sohbetlerini dikkatle dinleyiniz, kısa zamanda çok şey öğrenmiş olursunuz.

39)Meslek hayatınızda denizde karşılaşabileceğiniz müşküller, bilgi, tecrübe ve zamanında alınan tedbirler kadar, yüce Tanrının sizin üzerinizdeki inayeti sayesinde aşılacaktır. Bu yeteneklerinizi iman ve inanç duygularıyla pekleştirip, zenginleştiriniz.

40)Mensuplarımızla birlikte sizlerin de bundan sonraki yaşantılarınızda büyük katkısı bulunan daima gurur duyduğumuz camiamızı ve size hizmet eden her kademedeki görevlileri asla unutmayınız.

41)Gemiadamı mesleğinin icabı sabır, sebat ve fedakarlık hasletlerine ilaveten daime müşkülleri halletmekle yükümlü bulunduğunu, bilhassa doğa ile müşkülleri halletmekte gereken tüm tedbirleri almakta kusur etmeksizin takdirin yüce Tanrıya ait olduğu asla unutulmamalıdır.

42)Gemiadamı aynı zamanda bir sevk ve idareci, diğer bir deyimle liderlik vasıflarını da uhdesinde toplayabilen, öte yandan emrinde bulunan küskün personel sayısını asgariye indirebilen ve görevi esnasında ( para+ malzeme+ zaman+insan gücü+makine gücü) en verimli şekilde kullanmasını becerebilen kişidir.

43)Seyirde olsun, limanlarda olsun Milli Bayrağımız ile işletme forsunuzun çekildiği gönder veya gizdeki yerleri sık sık kontrol ederek daima toka halinde temiz ve flasalanmamış olmasına; arya ettiğiniz zaman da muska halinde katlayarak muhafaza edilmesine özel özen göstermenizin bir vatanseverlik simgesi olduğunu bilhassa belirtmekte yarar görmekteyim.

SAKİN DENİZLER DİLEĞİ İLE HEPİNİZE ALLAH SELAMET VERSİN.                 

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa