3 Şubat 2012 Cuma

Sualtı Araştırmaları Derneği- Akdeniz Foku Araştırma Grubu ( SAD-AFAG)

SAD-AFAG KURUMSAL;

Vizyonumuz: İnsanlar ve tüm doğal canlı formları için yaşanabilir kıyılar ve denizler, denize dayalı sürdürülebilir geçim kaynakları ve tüm bileşenleri ile sağlıklı denizel / kıyısal ekosistemler…

Misyonumuz:
Türkiye kıyılarındaki Akdeniz foku yaşam alanlarının ve fok popülâsyonlarının korunması, geleneksel küçük ölçekli kıyı balıkçılığının sürdürülebilirliğinin sağlanması.
Hedeflerimiz:
1. AKDENİZ FOKUNUN YAŞAM ALANLARINI KORUMAK
Kıyı alanlarının aşırı ve yasadışı yapılaşmadan korunması ve daha akılcı kullanılması yönünde çalışmalarda bulunmak.
2. AKDENİZ FOKUNUN BESİN STOKLARINI KORUMAK
Balık stoklarının ve deniz ekosisteminin zararlı ve yasadışı suürünleri avcılık metotlarına karşı korunmasını sağlamak.
3. AKDENİZ FOKU ÖLÜMLERİNİ ÖNLEMEK
Akdeniz foku ile kıyı balıkçısı ve balık çiftlikleri arasındaki gerilimi azaltarak fokların kasti olarak öldürülmelerini, ağlara takılarak boğulmalarını ve hasta, yaralı, öksüz foklara müdahale ederek ölümleri en aza indirmek.

AFAG Hakkında

AFAG “Akdeniz fokunu korumak; Akdeniz’i korumaktır!.. ” anlayışı ile, Akdeniz fokunun ve onun yaşam ortamı olan Akdeniz kıyı ekosisteminin korunması ve araştırılması amacıyla Türkiye’de kurulmuş ilk ve tek ihtisaslaşmış sivil toplum kuruluşudur.
Nihai amacımız kıyı ve deniz ekosistemlerinin bir bütün olarak korunmasını sağlamaktır.
22 yıldır Avrupa’nın en nadir memeli türü olan Akdeniz fokunun Türkiye kıyılarında yaşamını sürdürmesi ve türün yaşam ortamı olan denizlerin ve kıyıların korunması için çaba göstermekte ve çalışmalar yapan AFAG, Akdeniz fokunun ve yaşam alanlarının Türkiye’de korunması amacıyla;

  • Akdeniz fokunun kıyılarımızdaki yaşam alanlarını, dağılımını ve sayılarını belirlemek için araştırma çalışma ve projeleri tasarlar ve yürütür,
  • Türün ve yaşam alanının korunmasına yönelik çalışmalar yapar, kısa-orta-uzun vadeli projeler tasarlar, finans bulur ve uygular,
  • Akdeniz fokunun ülkemizde azalmakta olmasının ardında yatan nedenleri araştırır, çözüm önerileri geliştirir ve ilgili devlet kurumları ve özel sektöre, ayrıca Ulusal Fok Komitesi’ne önerir,
  • Basılı ürünler, bilimsel ve popüler makaleler; seminer, konferans ve dia gösterileri yoluyla kamuoyu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirir,
  • İlgili devlet kuruluşları içerisinde, Akdeniz fokunun ve yaşam ortamının korunması için alınması gereken önlemleri çabuklaştırmak amacıyla, bilgilendirme çalışmaları yapar ve gösterilecek gayretleri teşvik eder, koordinasyon çalışmaları yapar,
  • Yerel, ulusal ve uluslararası camiada Akdeniz foku üzerine çalışan kuruluşlarla tecrübe ve bilgi alışverişinde bulunur.


Geçmişten Günümüze AFAG

AFAG, 1987 yılında ODTÜ’lü küçük bir öğrenci grubu ile, ODTÜ / Sualtı Topluluğu çatısı altında çalışmalarına başladı. 1991 yılında gerçekleştirdiği yoğun seminer ve tanışma toplantıları sonucunda çekirdek grubunu genişleterek gönüllülerden oluşan 10 kişilik bir kadroya ulaştı. Daha sonra ilk profesyonel ve uzun süreli araştırma ve koruma projesine 1993 yılında WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) maddi desteği ile Foça’da başladı. Foça Pilot Projesi adı altında günümüze kadar başarı ile yürütülen bu proje dışında, AFAG 1993′den bu yana birçok kısa, orta ve uzun vadeli araştırma-koruma-eğitim projeleri gerçekleştirdi. 1994′de Sualtı Araştırmaları Derneği ‘nin kurulması ile çalışmalarını SAD bünyesinde daha etkin bir şekilde yürütmeye başladı. Mayıs 1998′de ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde görevli ve Dağlık Taşeli (Kilikya) bölgesinde Akdeniz foku araştırma ve koruma çalışmaları yürüten grubun katılması ile AFAG oldukça önemli bir gelişme kaydetti.
Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) 1987 yılından bu yana Akdeniz fokunu sembol olarak kabul ederek; kıyı ve denizlerimizin korunması için araştırma ve kamuoyu bilgilendirme çalışmaları yürütüyor. SAD-AFAG, ” Akdeniz fokunu korumak, Akdeniz’i korumaktır ” anlayışı ile bilimsel araştırma ve koruma çalışmaları gerçekleştiriyor, koruma stratejilerinin oluşturulması ve uygulanması yönünde gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için resmi kurumlar nezdinde girişimlerde bulunuyor, koruma alanlarının akılcı ve sürdürülebilir yönetimi için planlar hazırlıyor, kamuoyu bilinçlendirme ve çevre eğitimi faaliyetleri düzenliyor. SAD-AFAG’ın günümüzdeki araştırma-bilgilendirme-koruma çalışmaları İzmir Körfezi ve çevresi ile Mersin sahillerinde Anamur - Taşucu arasında yoğunlaşmıştır.
AFAG’ın nesli tehlike altındaki Akdeniz foku ve yaşam alanlarının sürdürülebilir kılınması için gerçekleştirdiği ya da katkıda bulunduğu gelişmelerden bazıları şunlardır:
  • 1991 yılında kurucu üye olarak Ulusal Fok Komitesi’nin (UFK) oluşturulmasında aktif görev alması ve kurulmasına katkıda bulunması
  • Taslak Ulusal Akdeniz Foku Stratejisi’nin hazırlanması ve UFK’ne sunularak benimsenmesine katkıda bulunması
  • Türkiye’deki ilk uzun süreli fok ve deniz koruma çalışması olan “Akdeniz Fokunun Türkiye’de Korunması; Foça Pilot Projesi” (Ford Motor Co. tarafından düzenlenen Avrupa Çevre Koruma Ödülleri yarışmasında 1998 yılında Avrupa’nın en başarılı doğa koruma projesi olarak seçilmiştir.)
  • Türkiye’nin ikinci uzun süreli fok ve deniz koruma çalışmasının, Batı Mersin kıyılarında gerçekleştirilmesi;
  • Foça Adaları çevresinde balıkçılık düzenleme bölgesi ilan edilmesi;
  • Bodrum Yarımadası’nın Kuzey batı kıyılarında balıkçılık düzenleme bölgesi ilan edilmesi;
  • İzmir Mordoğan, Ayıbalığı Mevkii’nde balıkçılığa tamamen kapalı bir deniz koruma alanı ilan edilmesi;
  • Foklar için önemli yaşam alanları olan Foça, Orak Adası Siren Kayalıkları’nın küçük balıkçıların balık avlamaları hariç, her tür insan faaliyetine kapatılması;
  • Türkiye’de foklar tarafından kullanılan mağaralara girilmesinin yasaklanması;
  • Ayvalık, Foça ve Bodrum Adaları çevresinde, 300 GRT’dan büyük gemilerle, tehlikeli madde taşıyan her boyutta deniz taşıtının girmesinin yasaklandığı bir güvenlik alanı ilan edilmesi;
  • Bazı önemli fok yaşam alanlarında sportif dalışa kapalı koruma bölgeleri ilan edilmesi;
  • Ege ve Akdeniz kıyılarımızın önemli bir kesiminde kıyı sürütme takımları ile su ürünleri avcılığının yasaklanması;
  • T.C. Çevre Bakanlığı, Foça Belediyesi, Foça Kaymakamlığı ve Foça Su Ürünleri Kooperatifi ile iş birliği içerisinde, Türkiye’nin ilk yerel sivil deniz denetim sisteminin Foça’da kurulması;
  • Mersin Aydıncık’ta balıkçılık düzenleme bölgeleri ile Kızılliman deniz koruma alanının denetlenmesi ve yasadışı balıkçılığın engellenmesi için bir yerel sivil deniz denetim sistemi kurulması;
  • TC Çevre ve Orman Bakanlığı ve Bodrumlu Gönüllüler Derneği ile iş birliği içerisinde, Bodrum Çavuş Adası’nın ve adadaki fok mağaralarının bir gemi kazası nedeniyle meydana gelen petrol kirliliğinden temizlenmesi (Bu çalışma 1997 yılında “Henry Ford Avrupa Koruma Ödülleri Yarışması” ulusal jürisi tarafından Ulusal İkincilik ödülüne layık görülmüştür.)
  • 2002 yılında Johannesburg’da 2. Dünya Çevre Zirvesi’nde, SAD-AFAG tarafından yürütülen koruma çalışmaları TC Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’deki en iyi örnekler arasında sunulmuştur.


SAD-AFAG Organizasyon Yapısı ve Görev Yapanlar


Ankara Koordinasyon Ofisi

Cem Orkun Kıraç: AFAG Koordinatörü. Proje tasarımı, projelerin yürütülmesi ve koordinasyonu, hükümetle ilişkiler, izinlerin alınması ve saha çalışmaları konularında görev almaktadır.
Eren Özden: Proje Asistanı. Uludağ Üniversitesi, Çevre Mühendisliği bölümünden mezun oldu. AFAG ile ilgili tüm projelerin yürütülmesinden sorumlu, Ankara bürosunda iletişim, medya ve üyelerle ilişkiler’ den sorumludur.
Semiha Demirbaş: Coğrafi Bilgi Sistemi ve Bilgi İşlem Uzmanı, peyzaj mimarı. Coğrafi bilgi sistemleri uzmanı olarak görevini sürdürmektedir.

Münevver Çakır: Ankara bürosunda iletişim sorumlusu, Akdeniz Gezgini bülteni hazırlanması, üyelerle ilişkiler.
Foça Proje Ofisi
Harun Güçlüsoy: AFAG bilimsel çalışmalar koordinatörü. Proje tasarımı, projelerin yürütülmesi ve koordinasyonu ve saha çalışmaları onularında görevleri vardır.
Zafer Kızılkaya: Foça Proje ofisinde proje çalışmalarında ve yürütülmesinde görevler üstlenmketedir. Sualtı ve suüstü fotoğraflama ve belegeleme konusunda profesyonel destek vermektedir.
Ayhan Tonguç: Tüm ulaştırma ve projelerde lojistik destek sorumlusu. Projelerde kullanılacak mekanik ve elektrik aksamların montajları ve kullanıma hazır hale getirilmesi.

Karaburun Proje Ofisi
N. Ozan Veryeri: SAD-AFAG Karaburun Temsilcisi.
Dr. Nuray Güven Veryeri : Gökova Bütünleşik Kıyı ve Deniz Alanları Yönetimi PLanlaması Projesi Saha Çalışmaları Koordinatörü.

Aydıncık Proje Ofisi
Mehmet Sarı: SAD-AFAG Aydıncık temsilcisi, Aydıncık Suürünleri Koop. Başkanı ve Mersin Balıkçılar Koop Üst Birlik Başkan Yardımcısı. Aktif şekilde Mersin bölgesinde, Aydıncık ve civarında yasadışı balıkçılığın caydırılması, dinamitle balıkçılığın önlenmesi ve Akdeniz foku gözlem kayıtlarının toplanması konularında SAD-AFAG’a destek vermektedir.
Datça Temsilciliği
Sezer Çete:
Gökova TemsilciliğiBahar Suseven:
Kaş Temsilciliği
Gökhan Türe:
Kalkan TemsilcisiFatih Tunalı:
Kemer Temsilciliği
Turgay Işıklar:
Adana Temsilciliği
Vedat Kolcuoğlu:
İstanbul Temsilciliği
Volkan Hürsever:
Koruma DanışmanıYalçın Savaş: AFAG’ın kuruluşundan bu yana deneyim ve bilgilerini SAD-AFAG’ın proje ve çalışmalarında özellikle tür ve yaşam alanları koruma alanında danışman olarak derneğe aktarıyor.
Şehir Planlama DanışmanıDeniz Selkan Polatkan:
Hukuk Danışmanı
Cengiz Özel:

Kamu Hukuku (Deniz Çevresi)
Mustafa Kemal Battal:


FOK EVLAT EDİNME;

Kıyılarımızda 100 civarında Akdeniz foku bireyinin kalmış olduğunu düşündüğünüzde, sizlerin yardımlarınız ve katkılarınız bizim için daha da önem taşıyor. Bu nadir deniz canlısını koruma faaliyetlerine devam edebilmek için yapılması gerekli çalışmalarda, bağışlarınız Akdeniz fokunu ve Akdeniz deniz/kıyı ekosistemini ayakta tutmaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya yardımcı olacaktır.
Bir Akdeniz foku evlat edinebilir veya
Bir Akdeniz foku kardeşi edinebilirsiniz.
Fok evlat edinerek destek olanlara;
- Evlat edinme sertifikası
- 18×24 cm. boyutunda evlat edinilen Akdeniz fokunun fotoğrafı
- Teşekkür mektubu
- AFAG e-bülteni “Akdeniz Gezgini”,
“Bir Akdeniz Foku Evlat Edinin” kampanyası bünyesinde Akdeniz foku Anne/Babası olmak isteyenler 100 TL veya üzeri; Akdeniz foku kardeşi olmak isteyenler 50 TL veya üzeri bağış yaparak bu çabaya destek olabilirler.
Fok evlat edinerek yapmış olduğunuz destekler ülkemiz kıyılarındaki Akdeniz foklarının ve yaşam alanları olan kıyıların korunması ve araştırılması faaliyetlerinde kullanılacaktır.
Bağışlarınızı aşağıdaki hesap numarasına yatırdıktan sonra, dekontunuzu (0312) 230 3523 numaraya fakslayabilir veya elektronik dekontunuzu sadinfo@sad.org.tr adresine gönderebilirsiniz.
Deniz Bank Yıldız Şubesi (Ankara)
Hesap No: 2110 2336685-352
IBAN: TR86 0013 4000 0023 3668 5000 02

İletişim: (0312) 230 3520


SAD-AFAG İLETİŞİM;
Sualtı Araştırmaları Derneği - Akdeniz Foku Araştırma Grubu
Akıncılar sokak No: 10/1
Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, 06570 Maltepe/ANKARA

Cem Orkun Kıraç (Genel Koordinatör)
Doç. Dr. Harun Güçlüsoy (Bilim Koordinatörü)
N. Ozan Veryeri (AFAG Karaburun Temsilcisi)
Zafer Kızılkaya (AFAG Foça Temsilcisi)
Gökhan Günay (İletişim Sorumlusu)
afag@sad.org.tr
gokhangunay@sad.org.tr
Tel : +90 312 230 3520
Faks : +90 312 230 3523
GSM : +90 533 488 5858 (Akdeniz Foku Bilgi ve Kurtarma Ağı / AFBİKA)

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa