24 Mart 2012 Cumartesi

Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Belgesi ve Onunla İlgili Sık Sorulan Sorular


Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Belgesi ve Onunla İlgili Sık Sorulan Sorular

KMT nedir? Bu belgeyi almak zorunda mıyım?

KMT “kısa mesafe telsiz” kelimelerinin kısaltılmışıdır. Belgenin ülkemizdeki adı, Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi’dir. Uluslararası mevzuatta adı SRC’dir (Short Range Certificate). Teknenizde bir VHF deniz telsiz cihazı varsa, bu cihazı kullanabilmek için KMT sahibi olmanız gerekir.

KMT nasıl alınır?

KMT sınavla alınır. Sınavlar ADF tarafından yapılmaktadır, ayrıntılı bilgiye www.adf.org.tr web sitesinin ana sayfasında bulacağınız SINAVLAR kutusuna tıklayarak ulaşırsınız.

KMT sınavına hazırlık semineri İzmir’de nerede düzenleniyor?

İzmir’de düzenlenen seminere www.lemonsailingschool.com ‘dan ulaşabilirsiniz.

KMT almak için kaç yaşında olmak gerekir?

KMT sınavına girecek adayın 17 yaşını tamamlamış olması gerekir. Aday sınavı başarsa da 18 yaşını tamamlamadan belgesini alamaz.

KMT sınavları ne zaman ve nerede yapılmaktadır?

KMT sınavları yılda 4 kez, Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında ADF web sitesinden duyurulan merkezlerde “yazılı olarak” yapılmaktadır. Sınavlar ayrıca yine ADF web sitesinden duyurulan merkezlerde çevrimiçi ve sürekli de yapılmaktadır. Süreklilik, başvuru adedine bağlı olarak ve yukarıda sayılan aylara bağlı kalınmaksızın daha sık aralıkları ifade eder.

KMT hangi teknelerde geçerlidir?

KMT, SOLAS’a (Uluslararası Denizde Can ve Mal Emniyeti Sözleşmesi) tabi olmayan gemiler ile telsiz zabiti bulundurmak zorunluluğunda olmayan gemilerde geçerlidir. Özel tekneler SOLAS’a tabi değildir.

KMT süreli bir belge midir?

KMT 5 yıl süreli bir belgedir. Süre sonunda sınavsız yenilenir.

Süresi geçmiş KMT belgemi yenileyebilir miyim, tekrar sınava girmem gerekir mi?

Süresi geçmiş belgenizi yenileyebilirsiniz. Tekrar sınava girmeniz gerekmez.

Süresi geçmiş “Tahditli Telsiz Telefon Operatörü Yeterlik Belgesi” sahibiyim. İntibak hususunda ne yapabilirim?

Bu belge artık geçerli değildir. Süresi geçmiş “Tahditli Telsiz Telefon Operatörü Yeterlik Belgesi” yerine sınavsız KMT belgesi alabilirsiniz. Aldığınız devlet dairesine   başvurmanız gerekir.

KMT sınavlarının düzenlendiği mevzuatı nereden bulabilirim?

ADF web sitesinden veya T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı web sitesinden bulabilirsiniz.

KMT ile çalışabilir miyim?

SOLAS’a tabi olmayan ticaret gemilerinde ve yatlarda çalışabilirsiniz, ancak bu belgeyle beraber bir gemiadamı yeterliğine sahip olmanız gerekir.

KMT alırken veya yenilerken nereye ne kadar harç ödenir?

KMT, yasa gereğince harca tabi bir belgedir. Harç tutarı 2012 yılı için 12,15 TL olarak saptan olup, e-devlet uygulaması içinde internetten Vergi Dairesine ödenir. Ödeme şekliyle ilgili bilgi www.adf.org.tr adresli web sitesinde vardır. Harç tutarı her yıl yeniden saptanır.

GMDSS Kapsamı Dışında kalan telsiz istasyonlarında çalışacak operatörlere verilecek yeterlik sınıfları nelerdir?

 a) Kısa Mesafe Telsiz Operatörü (SRC)

 b) Uzun Mesafe Telsiz Operatörü (LRC)

GMDSS Kapsamı Dışında kalan telsiz istasyonlarında çalışacak operatörlere  yeterlik belgeleri nasıl verilir?

GMDSS kapsamı dışında kalan telsiz operatör yeterliği belgeleri İdare tarafından verilir. Bahsi geçen yeterlik belgelerini almak isteyen adayların, 18 yaşını bitirmiş olmak şartıyla T.C. vatandaşı olmaları (yabancı uyruklu olup Türkiye’de ikamet edenler kısa mesafe telsiz operatörü olabilirler), ilkokul veya ilköğretim okulu mezunu olmaları, Uzun Mesafe Telsiz Operatörü yeterliği için bu Yönetmeliğin 27. maddesinin öngördüğü müfredat programını içeren eğitimi idare tarafından uygunluğu onaylanmış bir eğitim kurumunda tamamlamaları ve GMDSS dışı telsiz operatör yeterlikleri için düzenlenecek sınavlarda başarı göstermeleri zorunludur.

GMDSS Kapsamı Dışında kalan telsiz istasyonlarında çalışacak operatörlere  yeterlik belgelerinin nasıl düzenlenir?

(Değişik madde: 26/09/2006 - 26301 S.R.G Yön/3.mad)

Sınav sonuçlarının ilân edilmesinden sonra, sınavlarda başarı gösteren adayların 18 yaşını bitirmiş olmaları kaydıyla aşağıda gösterilen belgeler ile birlikte sınav başvurusunu yaptığı liman başkanlıklarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

a) Başvuru dilekçesi,

b) Yeterlik belgesi ücretinin ödendiğine dair makbuz,

c) Sabıka kaydı (Kamu personeli olanlarda aranmaz),

d) Gemiadamları sağlık yoklama belgesinin yeni tarihli onaylanmış sureti,

e) Dört adet vesikalık fotoğraf.

Yeterlik belgesi düzenleme işlemleri, kısa mesafe telsiz operatör yeterlikleri sınavının yapıldığı yerdeki bölge müdürlüğü, diğer telsiz operatör yeterlikleri ile İdare tarafından sınavı yapılan kısa mesafe telsiz operatör yeterlik belgeleri İdarece düzenlenir.

GMDSS Kapsamı Dışında kalan telsiz istasyonlarında çalışacak operatörlere  yeterlik belgelerinin nasıl yenilenir ?

Telsiz operatörü yeterlik belgeleri verildiği tarihten itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Telsiz operatör yeterlik belgelerinin yenilenmesi için aşağıda belirtilen belgelerle birlikte sicil limanına müracaat edilmesi gerekmektedir.

a) Başvuru dilekçesi,

b) İki adet vesikalık fotoğraf,

c) Yeterlik belgesinin aslı veya süresi bitmeyen belge için fotokopisi,

d) Gemiadamları sağlık yoklama belgesinin yeni tarihli onaylanmış sureti,

e) Sabıka kaydı (devlet memuru olanlarda aranmaz),

f) Yeterlik belgesi ücretinin ödendiğine dair makbuz,

g) (Değişik bent: 26/09/2006 - 26301 S.R.G Yön/4.mad) Kısa Mesafe Telsiz Operatör yeterliği dışındaki yeterlik belgesi ile son beş yıl içerisinde bir yıl süre ile konusunda deniz hizmeti yapmış olmak veya İdarede, denizcilik eğitim kurumlarında, denizcilik kamu ya da özel kurum ve kuruluşları ile deniz elektroniği ile ilgili donanım, satış, montaj ve servis veya yalnızca bakım-onarım hizmeti veren işyerlerinde veya idarece uygun görülüp onaylanan denizcilik ile ilgili kuruluşlarda son beş yıl içinde en az iki yıl süre ile konusu ile ilgili bir işte çalışmış olduğunu gösterir belge,

h) Bu maddenin (g) bendinde yer alan hizmet sürelerini tamamlayamayan telsiz operatörleri için GASM tarafından yapılacak uygulama sınavında başarılı olduğunu gösterir belge.

Telsiz Operatör Yeterliği Belgelerini Kaybedenler ne yapmalıdır?

Telsiz operatör yeterliği belgelerini kaybedenlerin, belgenin kayıp edildiğini belirten bir dilekçe ve gazete kayıp ilanı ile birlikte belgenin alındığı liman başkanlığına müracaat etmesi halinde bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesi çerçevesinde telsiz operatör yeterlikleri yenilenir.

Yeterlikler geçici olarak nasıl geri alınır ve iptal edilir?

Telsiz operatör yeterliği belgesine sahip olanlardan aşağıda belirtilen fiilleri işleyenlerin yeterlik belgeleri geçici olarak geri alınır veya iptal edilir.

a) Yeterlik belgesinin üç ay süre ile geçici olarak geri alınmasını gerektiren fiiller:

1) Milli ve Uluslararası deniz tehlike, acelelik ve güvenlik haberleşmelerini bir yıl içerisinde iki defa ihlal etmek,

2) Birinci alt bentte belirtilen fiiller dışındaki milli ve uluslararası işletme kurallarını bir yıl içerisinde üç defa ihlal etmek,

3) Sahil istasyonları ile haberleşme yaparken servisten kaldırılmış bir deniz aracının veya başka bir geminin ad veya çağrı işaretini kullanmak,

4) Telsiz operatör yeterliği belgesini başka bir şahsa kullandırmak,

b) Yeterliklerin iptal edilmesi ve belgenin süresiz geri alınmasını gerektiren fiiller:

1) Kamu haklarından ve medeni haklardan kısıtlanmak veya yasaklanmak,

2) Yeterliği geçici olarak geri alınmış olduğu halde bu süre içerisinde belgesiz çalışmaya devam etmek,

3) Yeterliğin bir yıl içerisinde iki defa geçici olarak geri alınması,

4) Bu maddenin (a) bendinin 3 ve 4 numaralı alt bendinde belirtilen hususları iki kez yapmak.

c) Gemiadamları Sağlık Yönergesi hükümleri uyarınca sağlık yeterliğinin, görevlerini faal olarak yapmaya engel olması durumunda, sağlık durumuna göre yeterlik belgeleri geçici olarak alınır veya iptal edilir.

d) (Ek bent: 26/09/2006 - 26301 S.R.G Yön/5.mad) Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin (c) bendinde sayılan suçlardan hükümlü olup cezasının infazı tamamlandığı tarihten itibaren iki yıl süre geçtikten sonra başvuranlara, bir defaya mahsus olmak üzere bu Yönetmelikte yer alan yeterlik belgesi verilir. Ancak bir kanun hükmü veya mahkeme kararı gereğince, mahkûmiyet ile birlikte meslek ve sanatın icrasının yasaklanması ile hükümlü olanlara 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinin altıncı fıkrasındaki sürelerin sona ermesinden itibaren iki yıl geçmeden yeterlik belgesi verilmez.





0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa